DiPX 2023 Pamer Kreativiti dan Inovasi Pelajar Dalam Bidang Sains dan Teknologi

Oleh Puan Basirah binti Fauzi
11 Julai 2023, 2:38 pm
DiPX 2023 Pamer Kreativiti dan Inovasi Pelajar Dalam Bidang Sains dan Teknologi

PAGOH: Seramai 84 kumpulan pelajar daripada tujuh program berbeza iaitu terdiri daripada program Diploma Teknologi Kejuruteraan Kimia, Sains Gunaan, Kejuruteraan Elektrik, Kejuruteraan Mekanikal, Kejuruteraan Awam, Teknologi Maklumat dan Animasi dari Pusat Pengajian Diploma (CeDS), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah menyertai Diploma Project Exhibition (DiPX) 2023.

Program ini telah berlangsung pada 10 Julai 2023 yang dihadiri oleh Pemangku Provost UTHM iaitu Encik Khairuddin bin Alias serta Timbalan-timbalan Dekan CeDS. Majlis perasmian program ini telah diadakan di Dewan A9, Kolej Kediaman Kampus Pagoh (KKKP) dan telah disempurnakan oleh YBhg. Dr Muhammad Faizal bin Ismail selaku Pemangku Dekan CeDS, UTHM.

DiPX 2023 merupakan program yang mempamerkan ilmu pengetahuan dalam bidang penyelidikan dan pembangunan yang telah dicapai oleh pelajar-pelajar Diploma di UTHM. Program ini bertujuan untuk memberi peluang kepada pelajar-pelajar tersebut untuk memperlihatkan hasil kerja mereka kepada orang ramai serta mendapatkan pengiktirafan dan maklum balas daripada para pakar industri dan akademik.

Pada hari itu, Dewan A9, KKKP dipenuhi dengan pelbagai projek yang dipamerkan oleh pelajar-pelajar. Setiap kumpulan pelajar telah menghasilkan projek berdasarkan bidang pengkhususan masing-masing dan mereka telah berusaha untuk mencapai tahap kecemerlangan dalam penyelidikan dan pembangunan yang mereka lakukan.

Di antara projek-projek yang dipamerkan adalah projek-projek yang berkaitan dengan Teknologi Kejuruteraan Kimia dan Sains Gunaan. Pelajar-pelajar ini telah berjaya menghasilkan kaedah-kaedah baru untuk meningkatkan proses-proses kimia dalam industri dan menghasilkan prototaip-prototaip yang menggabungkan pengetahuan sains dan teknologi dengan kegunaan dalam kehidupan seharian. Mereka telah mengkaji bahan-bahan baru yang boleh digunakan dalam industri dan menghasilkan kaedah-kaedah yang lebih efisien untuk menghasilkan produk-produk kimia yang berkualiti tinggi.

Selain itu, kumpulan pelajar dari program Kejuruteraan Elektrik juga telah menampilkan projek-projek inovatif yang berkaitan dengan sistem elektrik dan elektronik. Mereka telah mencipta alat-alat elektronik yang memudahkan dan meningkatkan kehidupan harian manusia. Projek-projek ini melibatkan pembangunan sistem kawalan pintar, alat-alat keselamatan, dan teknologi hijau untuk menjimatkan tenaga.

Pelajar-pelajar dari program Kejuruteraan Mekanikal juga tidak ketinggalan dalam pameran ini. Mereka telah membangunkan dan menghasilkan produk-produk inovatif berkaitan dengan kejuruteraan mekanikal. Projek-projek ini termasuklah pembangunan peralatan pengeluaran industri yang efisien, kajian dalam bidang kecekapan tenaga, dan reka bentuk sistem-sistem yang boleh meningkatkan produktiviti dan keselamatan dalam industri.

Selain daripada itu, projek-projek dalam bidang Kejuruteraan Awam juga dipamerkan dalam DiPX 2023. Pelajar-pelajar dari program ini telah membangunkan projek-projek berkaitan dengan pembinaan dan infrastruktur. Mereka telah menghasilkan kaedah-kaedah pembinaan yang inovatif, teknologi hijau dalam pembinaan, dan projek-projek pemuliharaan alam sekitar.

Kumpulan pelajar dari program Teknologi Maklumat juga turut berperanan dalam pameran ini. Mereka telah membangunkan aplikasi-aplikasi dan sistem-sistem komputer yang canggih dan berkesan. Projek-projek ini termasuklah pembangunan aplikasi keselamatan siber, sistem pengurusan maklumat, dan perisian pintar yang dapat meningkatkan kecekapan operasi dalam organisasi.

Terakhir, pelajar-pelajar dari program Animasi juga telah menyertai pameran ini dengan mempamerkan hasil karya animasi mereka. Mereka telah menghasilkan animasi-animasi yang kreatif dan berkualiti tinggi. Projek-projek animasi ini mencerminkan kecekapan teknikal dan kreativiti pelajar-pelajar dalam menghasilkan karya seni digital yang menarik dan menghiburkan.

Dengan kehadiran pemangku Provost UTHM, Timbalan-timbalan Dekan CeDS, dan Pemangku Dekan CeDS, program DiPX 2023 ini telah diberi pengiktirafan yang tinggi. Pelajar-pelajar yang telah menyertai pameran ini telah diberi peluang untuk berinteraksi dengan para pakar industri dan akademik yang hadir, serta menerima maklum balas yang berharga mengenai hasil kerja mereka.

Dalam kesimpulannya, DiPX 2023 di CeDS, UTHM, merupakan platform yang memberikan pelajar-pelajar diploma peluang untuk mempamerkan hasil penyelidikan dan pembangunan mereka kepada orang ramai. Program ini memberikan inspirasi kepada pelajar-pelajar untuk terus berusaha dalam bidang pengkhususan masing-masing dan menggalakkan kecemerlangan dalam ilmu pengetahuan dan teknologi.