Q-PPD Dapat Penarafan Emas Di Konvensyen KIK UA 2016

Oleh CeDS
15 August 2016, 8:00 am
Q-PPD Dapat Penarafan Emas Di Konvensyen KIK UA 2016

KUALA TERENGGANU: Hasil projek dua pasukan dari Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah berjaya mendapat penarafan Emas dalam Konvensyen Kumpulan Kreatif dan Inovatif (KIK) peringkat Universiti Awam Kali Ke-12, 2016 yang telah berlangsung pada 2 hingga 4 Ogos lalu bertempat di Universiti Malaysia Terengganu (UMT).

UTHM telah diwakili oleh dua Kumpulan KIK Pusat Tanggungjawab (PTj) iaitu Kumpulan Q-PPD daripada Pusat Pengajian Diploma (CeDS) untuk kategori Pengurusan dengan membentangkan tajuk projek Sesi Perundingan Pengiraan GPA/CPA Mengambil Masa Yang Lama, manakala Kumpulan Renaissance daripada Pusat Kesihatan Universiti (PKU) bagi kategori Teknikal dengan tajuk projek Pengambilan Darah Mengambil Masa Yang Lama.

Hasil dari projek kedua-dua kumpulan ini iaitu UTHM GPA/CPA Calculators (UCPAs) dan E-zy Vein Kit, yang berjaya mendapat penarafan Emas ini membawa makna yang tersendiri kepada PTj masing-masing kerana projek sebegini memberi ruang dan peluang untuk diadaptasikan kepada persekitaran kerja yang lebih mantap, terancang dan efisien.

Wakil-wakil UTHM

Kumpulan Renaissance PKU UTHM