SULAM Wadah Dedah Pelajar Sekolah Kepada Sains Makanan dan Teknologi

Oleh Ts Aida binti Muhamad
27 November 2022, 4:55 pm
SULAM Wadah Dedah Pelajar Sekolah Kepada Sains Makanan dan Teknologi

KLUANG: Program Young Technologist @ School 2022 anjuran Jabatan Sains dan Matematik (JSM), Pusat Pengajian Diploma (CeDS), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah berlangsung di Sekolah Rendah Agama Bersepadu Kluang (SRAB) pada hari Khamis, 24 November 2022.

Program Young Technologist @ School 2022 menggabungkan objektif pembelajaran program Diploma Sains Gunaan (DAU) dengan khidmat komuniti.

Bagi tujuan tersebut, JSM telah melaksanakan program ini berasaskan kursus Asas Sains Makanan dan Teknologi.

Program ini melibatkan seramai 76 orang peserta pelajar Tahun 6 SRAB, 12 orang pensyarah CeDS dan 37 orang pelajar Tahun 2, DAU.

Program ini mendapat sokongan sepenuhnya dari Pengetua sekolah iaitu Puan Hajah Rositah binti Othman dan turut dibantu oleh beberapa orang guru dan kakitangan sekolah.

Matlamat program ini adalah melaksanakan sistem pembelajaran dan pengajaran diluar kampus dalam memberi peluang kepada tenaga pengajar serta mahasiswa untuk mengaplikasikan pengetahuan serta kemahiran yang ada untuk dimanfaatkan kepada pelajar-pelajar Tahun 6 SRAB.

Beberapa aktiviti bersama pelajar SRAB telah dijalankan. Aktiviti-aktiviti tersebut adalah Sanitize Your Hands Properly, Understanding Food Label, Lets Count Your Calorie dan Fun with Microscope.

Selain itu, aktiviti Cabaran Minda juga telah dilakukan untuk menguji pemahaman tentang maklumat yang disampaikan.

Setinggi-tinggi penghargaan ditujukan kepada semua pensyarah, pelajar, guru dan peserta yang telah menjayakan program ini.

Semoga program perkongsian ilmu ini dapat diteruskan pada masa-masa akan datang.

Young Technologist @ School | Asas Sains Makanan dan Teknologi